Streda nad Bodrogom - Kostol sv. Michala archanjela
Bodrogszerdahely
obec Streda nad Bodrogom, okres Trebišov, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol bol postavený začiatkom 19. storočia na spôsob východoslovenských gréckokatolíckych stavieb v barokovo-klasicistickom slohu podľa vzoru tereziánskej stavebnej kancelárie. Segmentovo zakončené presbytérium, loď s náznakom transeptu pri prvom klenbovom poli a podvežie tvoria rituálnu trojpriestorovosť východného typu. [1] Predstavaná veža je krytá barokovou baňou s laternou. Fasáda je členená lizénovým rámovaním.
Stojí v centre obce. Vedľa kostola je cintorín.
Fotogaléria
Streda nad Bodrogom - Kostol sv. Michala archanjela foto © Viliam Mazanec 4/2013Streda nad Bodrogom - Kostol sv. Michala archanjela foto © Viliam Mazanec 4/2013Streda nad Bodrogom - Kostol sv. Michala archanjela foto © Viliam Mazanec 4/2013Streda nad Bodrogom - Kostol sv. Michala archanjela foto © Viliam Mazanec 4/2013Streda nad Bodrogom - Kostol sv. Michala archanjela foto © Viliam Mazanec 4/2013Streda nad Bodrogom - Kostol sv. Michala archanjela foto © Viliam Mazanec 4/2013Streda nad Bodrogom - Kostol sv. Michala archanjela foto © Viliam Mazanec 4/2013Streda nad Bodrogom - Kostol sv. Michala archanjela foto © Viliam Mazanec 4/2013Streda nad Bodrogom - Kostol sv. Michala archanjela foto © Viliam Mazanec 4/2013Streda nad Bodrogom - Kostol sv. Michala archanjela foto © Viliam Mazanec 4/2013Streda nad Bodrogom - Kostol sv. Michala archanjela foto © Viliam Mazanec 4/2013Streda nad Bodrogom - Kostol sv. Michala archanjela foto © Viliam Mazanec 4/2013Streda nad Bodrogom - Kostol sv. Michala archanjela foto © Viliam Mazanec 4/2013