Stropkov - Chrám sv. Cyrila a Metoda
obec Stropkov, okres Stropkov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Historizujúca architektúra pod vplyvom staroruského štýlu sakrálnych stavieb postavená v roku 1949. Centrálny priestor krytý kupolou a nad bočnými priestormi je koncha. Pred hlavným priečelím je arkádová chodba s tromi voľnými schodišťami. Nad tamburom kupoly je cibuľovitá strecha. [1]

Chrám sv. Cyrila a Metoda v Stropkove vybudovali gréckokatolícki redemptoristi. Po násilnej likvidácii gréckokatolíckej cirkvi komunistickou mocou v roku 1950 sa dostal do správy pravoslávnej cirkvi. V období uvoľnenia napätia v roku 1968 si ho gréckokatolíci dramatickým spôsobom opäť získali. Po zásahu úradov boli obe cirkvi nútené podpísať dohodu o spoločnom užívaní, ktorá odštartovala obdobie plné sporov. Od pádu komunizmu je Chrám sv. Cyrila a Metoda opäť v správe gréckokatolíckych redemptoristov. [2]

Sakrálny objekt predstavuje jednu z najkrajších a najzaujímavejších historických stavieb mesta. V jeho interiéri sa nachádza vzácna ikona Matky ustavičnej pomoci. Priečelie chrámu zdobí grécky nápis IC XC NIKA – Ježiš Kristus víťazí. [3]

Vedľa kostola stojí štíhla zvonica a budova gréckokatolíckeho kláštora.