Šúrovce - Kostol sv. Michala archanjela
obec Šúrovce, okres Trnava, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v rokoch 1793 – 1811 na mieste staršieho sakrálneho objektu, spomínaného v roku 1322, 1559 a 1781. Je to pozdĺžny jednoloďový priestor s oválnym uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý českými plackami. Na západnej strane stojí vysoká štíhla veža s barokizujúcou baňou. [1] Fasády sú členené lizénovým orámovaním a polkruhovo zakončenými oknami.

Vnútorné zariadenie okrem hlavného oltára je z čias stavby kostola. Bočný oltár je neskorobarokový z druhej polovice 18. storočia, s pilastrovou architektúrou a volútovým nadstavcom, v strede pod baldachýnom socha sv. Jána Nepomuckého. Kazateľnica je klasicistická z konca 18. storočia. Krstiteľnica kalichovitého tvaru je klasicistická z konca 18. storočia. Voľný obraz Ukrižovanie pochádza tiež z konca 18. storočia. [2]

Starý kostol sa v obci nachádzal pravdepodobne už v roku 1291, keď je zmienka o prvej farnosti. [3]