Svätý Kríž (Paludza) - zvonica
obec Svätý Kríž, okres Liptovský Mikuláš, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Čiastočne kamenná a čiastočne drevená zvonica monumentálneho vzhľadu pochádza z roku 1781. Štyri murované piliere spojené klenbou nesú mohutnú stĺpovú konštrukciu s celkovou výškou 19 m. V jej vrchole sa nachádza otvorená ambit s typickým barokovým ukončením. Pôvodné zvony skonfiškovalo vojsko počas prvej svetovej vojny. Súčasné pochádzajú z rokov 1921 – 1922. Zvonica tvorí s chrámom jednotný architektonický prvok. [1]
Stav pamiatky je dobrý.
Stojí v tesnej blízkosti artikulárneho kostola.
Fotogaléria
Svätý Kríž (Paludza) - zvonica foto © Jana Lacková 6/2010Svätý Kríž (Paludza) - zvonica foto © Jana Lacková 6/2010Svätý Kríž (Paludza) - zvonica foto © Jana Lacková 9/2011Svätý Kríž (Paludza) - zvonica foto © Jana Lacková 9/2011Svätý Kríž (Paludza) - zvonica foto © Jana Lacková 6/2010
Poznámky
[1] DUDÁŠ, Miloš – JIROUŠEK, Alexander: Drevené kostoly, chrámy a zvonice na Slovensku. Košice: Vydavateľstvo JES SK, s.r.o., 2013. s. 187.