Svetové dedičstvo v hĺbkach Zeme (GMM)
svetove-dedicstvo-v-hlbkach-zeme-gmm svetove-dedicstvo-v-hlbkach-zeme-gmm svetove-dedicstvo-v-hlbkach-zeme-gmm svetove-dedicstvo-v-hlbkach-zeme-gmm

Medzinárodná speleologická únia s vedomím UNESCO vyhlásila rok 2021 za Medzinárodný rok jaskýň a krasu. Pri tejto príležitosti sprístupní Gemersko-malohontské múzeum od 20. apríla 2021 výstavu Svetové dedičstvo v hĺbkach Zeme. Výstava predstaví návštevníkom jaskyne Slovenského krasu a nadväzujúceho Aggteleckého krasu v Maďarsku, ktoré boli v roku 1995 zapísané na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Výstava potrvá do 31. augusta 2021.

Jaskyne sú vzácne prírodné výtvory bez ohľadu na to, či sú v zozname UNESCO, alebo nie. Hlavným cieľom tejto výstavy je prezentovať jaskyne svetového dedičstva verejnosti a dostať do jej povedomia hodnoty, ktoré s nimi spájame, čo je jednou zo základných foriem ich ochrany. Jedinečné krasové územia sú špecifické a veľmi citlivo reagujú na všetky zmeny, ktoré spôsobuje znečisťovanie životného prostredia. Návštevníci výstavy lepšie spoznajú geológiu a povrchové krasové javy týchto území, morfológiu a výplň jaskýň, život v jaskyniach, ich vzťah s človekom a jaskyne Domica, Baradla, Dobšinskú ľadovú jaskyňu, Gombaseckú, Jasovskú, Ochtinskú aragonitovú, Krásnohorskú jaskyňu a jaskyne Béke, Vass Imre, Kossuth, Meteor a Esztramos.

Výstavu pripravilo Banícke múzeum v Rožňave a Národný park Aggtelek v spolupráci so Speleoklubom Minotaurus v Rožňave. Autorom väčšiny fotografií slovenských jaskýň je Jaroslav Stankovič a Speleoklub Minotaurus, z maďarskej strany Péter Borzsák a Csaba Egri. Výstava bola sčasti aktualizovaná a rozšírená o rôzne trojrozmerné predmety v roku 2020 Baníckym múzeom v Rožňave, kde bola aj prezentovaná pod názvom Jaskyne UNESCO v Národnom parku Slovenský kras. Text výstavy je v slovenskom, maďarskom a anglickom jazyku. Vystavené predmety pochádzajú zo zbierok Baníckeho múzea v Rožňave a Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva.

Világörökség a Föld mélyében

A Nemzetközi Szpeleológiai Unió az UNESCO tudtával a 2021-es évet a Barlangok és Karsztok Nemzetközi Évévé nyilvánította. Ennek alkalmából a Gömör-Kishonti Múzeum 2021. április 20-án „Világörökség a Föld mélyében“ címmel új kiállításal jelentkezik. A kiállítás célja, hogy bemutassa a Szlovák-karszt és a vele kapcsolatban álló Aggteleki-karszt barlangjait, melyek 1995-ben kerültek fel az UNESCO Világörökségi listájára. A tárlat 2021. augusztus 31-ig tekinthető meg.

Függetlenül attól, szerepelnek-e az UNESCO listáján avagy sem, a barlangok értékes természeti képződményeknek számítanak. A kiállítás legfőbb célja, hogy közelebb hozza a látogatókhoz a világörökség barlangjait, felhíva figyelmüket azok értékére, mely lépés védelmük egyik alapvető formája. Ezek az egyedülálló, specifikus karsztterületek nagyon erzékenyen reagálnak minden olyan változásra, melyeknek hátterében a környezetszennyezés áll. A kiállítás látogatóinak lehetősége nyílik mélyrehatóbban is megismerkedni ezen területek földrajzával és felszíni karsztjelenségeivel, az egyes barlangok morfológiájával, élővilágával, a barlangok és emberek kapcsolatával, továbbá a Domica és Baradla- barlangokkal, a Dobsinai-jégbarlanggal, a Gombaszögi és Jászói-barlangokkal, az Ochtinai-aragonit-barlanggal és a Krasznahorkai, a Béke, a Vass István, a Kossuth, a Meteor és Esztramos-barlangokkal.

A kiállítást a rozsnyói székhelyű Minotaurus Szpeleológiai Társasággal karöltve a rozsnyói Bányászati Múzeum és az Aggteleki Nemzeti Park készítették. A szlovákiai barlangokat ábrázoló fényképek jelentős része Jaroslav Stankovič és a Minotaurus Szpeleológiai Társaág nevöhez köthető, magyar oldalról pedig Borzsák Péter és Egri Csaba fényképeit láthatjuk. Miután a Bányászati Múzeum 2020-ban frissítette és kibővítette a tárlatot, háromdimenziós kiállítási tárgyakkal kiegészítve azt, „UNESCO-barlangok a Szlovák Karszt Nemzeti Parkban“ címmel be is mutatta a nagyközönségnek. A tárlat háromnyelvű: szlovákul, magyarul és angolul is elérhető. A kiállított tárgyak a Bányászati Múzeum és a Szlovák Természetvédelmi és Barlangászati Múzeum gyűjteményéből származnak.

RNDr. Monika Gálffyová (biologička GMM)