Svidník - Chrám Narodenia Presvätej Bohorodičky
obec Svidník, okres Svidník, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol z čias okolo roku 1800. Jednoloďový priestor s polkruhovým zakončením presbytéria a vstavanou vežou. Interiér je krytý pruskými klenbami s medziklenbovými pásmi, ktoré dosadajú na akcentovanú rímsu pilastrov. Veža má barokovú multiplikovanú baňu, ktorá dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu. Nad vchodom je termové okno. [1] Hladké fasády lode sú členené polkruhovo ukončenými oknami. Fasády veže sú členené lizénovým rámovaním.

Hlavný oltár za ikonostasom je barokovo-klasicistický so stĺpovou, konkávne riešenou architektúrou a s nadstavcovým reliéfom božieho oka z konca 18. storočia. Ikonostas secesne historizujúci je z konca 19. storočia. [2]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 v inventári kostola uvádza rokokový svietnik s obrazom Najsvätejšej Trojice z druhej polovice 18. storočia a barokovo-klasicistický svietnik s úponkovým pletencom a s ľudovými prvkami z konca 18. storočia. [3]

Stojí na Záhradnej ulici.