Svinia - kúria
Sviňa
obec Svinia, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistická kúria z prvej polovice 19. storočia. Jednopodlažná dvojtraktová stavba, ktorá má stredný vstupný portikus a bočné rizality, zakončené tympanónom. K portiku vedú schody. Bočné rizality majú nárožnú rustiku. V miestnostiach sú rovné stropy. [1] Okolo kúrie bol park.
Rekonštrukcia a adaptácia.
Stav kúrie je veľmi dobrý. Sídli v nej Základná osobitná škola.
Fotogaléria
Kúria Svinia zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1916)Kúria Svinia foto © Imrich Kluka 7/2012Kúria Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kúria Svinia  foto © Viliam Mazanec 12/2012Kúria Svinia  foto © Viliam Mazanec 12/2012Kúria Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kúria Svinia  foto © Viliam Mazanec 12/2012Kúria Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kúria Svinia  foto © Viliam Mazanec 12/2012Kúria Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kúria Svinia  foto © Viliam Mazanec 12/2012Kúria Svinia  foto © Viliam Mazanec 12/2012Kúria Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kúria Svinia  foto © Viliam Mazanec 12/2012Kúria Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012