Tajná
Kaštieľ rodiny Tajnay, Révay
obec Tajná, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kaštieľ z roku 1840, situovaný do rozsiahleho anglického parku. Objekt má stredné obdĺžnikové poschodové krídlo a dve kolmo postavené bočné prízemné krídla. Stredné krídlo je trojtraktové so vstupným arkádovým podjazdom, klenutým pruskými klenbami na štyri stĺpy. Z podjazdu je prístup k honosnému schodišťu, ktoré vedie k reprezentačnej miestnosti na poschodí. Slávnostná sieň sa otvára do stĺpovej loggie, zakončenej trojuholníkovým tympanónom. Fasáda na prízemí je bosovaná a má polkruhom zakončené okná. Na poschodí majú okná rovný uzáver s nadokennou rímsou. Bočné krídla sú prízemné a jednotraktové. Ich rovná strecha tvorí terasu s balustrádou. [1]
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené odernou výstavbou, čo je dnes veľmi vzácne.
Stojí takmer v strede obce.