Tajná - Kostol Všetkých svätých
obec Tajná, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol postavený v roku 1749 na staršom základe. Opravovali ho v 20. storočí. Jednoloďový priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Presbytérium je zaklenuté lunetovou klenbou. K presbytériu je pribudovaná štvorcová sakristia s rovným stropom. Loď je krytá plackami, podobne ako priestor pod chórom. Presbytérium má lunetovú klenbu. Na západnej strane stojí predstavaná hranolová veža zastrešená zvonovitou prilbou, ktorá dosadá na podstrešnú terčíkovú rímsu.. Fasády sú členené lizénovým rámovaním, širokou podstrešnou rímsou a okná majú hladké štukové pásové šambrány. [1]

Hlavný oltár je barokový z prvej polovice 18. storočia so stĺpovou architektúrou a plastikami sv. Štefana kráľa a sv. Imricha. Na oltári je olejomaľba Všetkých svätých, v nadstavci reliéf Najsvätejšej Trojice. Bočný oltár Panny Márie je pilastrový s rokajovými krídlami. Na pilastroch spočíva konvexná rímsa, na barokovom nadstavci sú plastiky anjelov. Stred oltára tvorí obraz Panny Márie, po stranách sú sochy sv. Šebastiána a sv. Rócha. Bočný oltár sv. Jána Nepomuckého je podobne riešený, v strede má olejomaľbu svätca, po stranách sú plastiky sv. Jána Nepomuckého a sv. Antona Paduánskeho. Oba oltáre pochádzajú z polovice 18. storočia. Pod chórom sa nachádza malý drevený barokový oltárik z rokov 1700 – 1720, so segmentovým nadstavcom a malými plastikami anjelov. Jeho stred tvorí olejomaľba s biblickým námetom. Kazateľnica je baroková z polovice 18. storočia, na parapete má reliéfy evanjelistov, na baldachýne je plastika Dobrého pastiera. Na parapete chóru sa nachádza malá drevená ľudová plastika sv. Jána Nepomuckého z polovice 18. storočia. [2]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 v sakristii uvádza sekundárne umiestnené tri malé barokové plastiky svätcov na secesnej skrini. Súpis spomína, že plastiky sú drevené, polychrómované z polovice 18. storočia. [3]

Pôvodný kostol sa spomína v rokoch 1332 - 1337, kedy bol postavený na cirkevných pozemkoch patriacich benediktínskemu kláštoru vo Svätom Beňadiku. V rokoch tureckého ťaženia bol opevnený mohutnou hradbou, ktorá ho mala chrániť pred drancovaním. Hradby postavila rodina Tajnai. Náboženské pomery boli v období reformácie zložité. Pri kanonickej vizitácii Tekovského arcidiakonátu, patriaceho do Ostrihomského arcibiskupstva, v roku 1561 v tejto oblasti sa v kostoloch dedín Nevidzany, Tajná a Telince nekázalo božie slovo, pretože boli opustené a zničené tureckými nájazdmi. [4]

V roku 1749 bol postavený v Tajnej nový rímskokatolícky kostol v barokovom slohu, zasvätený Všetkým svätým, tak ako to bolo i pri pôvodnom kostole, ktorí zničili Turci. [5]

Od roku 1809 sa obec začlenila pod cirkevnú správu farnosti Nevidzany, keďže dovtedy bola spravovaná farnosťou Čifáre. V obci bola živá úcta k sv. Jánovi Nepomuckému, podľa ktorého je pomenovaný jeden zvon a na jeho počesť bola postavená i socha, ktorá sa nachádza v areáli kostola. [6]

Rekonštrukcia.

Rekonštrukcia kostola bola realizovaná v roku 1968. Za pôsobenia Vdp. kanonika Ernesta Ludvu sa podarilo obnoviť vzácny mobiliár chrámu okrem kazateľnice. [7]

Stojí vo východnej časti obce.