Tatranská Kotlina (Vysoké Tatry) - Kostol Nanebovzatia Panny Márie
obec Vysoké Tatry, okres Poprad, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol navrhol a postavil v rokoch 1890 – 1891 levočský architekt a staviteľ Anton Müller (1848 – 1932) v neogotickom slohu s uplatnením hrazdenej konštrukcie. Ide o jednoloďový priestor s rovným uzáverom presbytéria a strešnou zvonicou. Nad vchodom do lode je drevená empora. Vstupné priečelie s predsadenou predsieňou vrcholí v trojuholníkovom štíte, z ktorého vybieha malá drevená otvorená zvonica zastrešená ihlancom. [1]

Müller tradičný gotický prvok štylizovanej krížovej kytice na vimperkoch aplikovaných na bočných štítoch strechy transformoval do podoby kvetov plesnivca. Typický tatranský motív je použitý aj na kraboch a krížových kyticiach vimperkov na neogotickom oltári. Nad ním je obraz Nanebovzatia Panny Márie od budapeštianskeho maliara Karola Jakobeyho (1825 alebo 1826 – 1891) z roku 1891. [2]

Stojí v severozápadnej časti osady.
Poznámky
[1] SEMANČÍK, Maroš: Sakrálna architektúra vo Vysokých Tatrách. In: Pamiatky a múzeá, 2007, č. 2, s. 26.
[2] SEMANČÍK, Maroš: Sakrálna architektúra vo Vysokých Tatrách. s. 26.