Terňa - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej
obec Terňa, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický kostol s renesančným presbytériom. V roku 1736 bol obnovený a rozšírený južnou bočnou kaplnkou pri druhom klenbovom poli. V roku 1948 zastavali pri bočnej kaplnke ďalší priestor, priliehajúci na južnú stranu lode smerom k presbytériu a súčasne po oboch stranách veže postavili prízemné prístavby. Z gotického stavebného obdobia sa nezachovali žiadne detaily, iba pôdorys lode poukazuje na starší pôvod. Renesančné presbytérium s jedným poľom krížovej klenby s lunetami je z druhej polovice 16. storočia. Po prestavbách má jednoloďový kostol s polygonálne zakončeným presbytériom a pristavanou sakristiou rozšírený pôdorys, vzniknutý prístavbou polkruhovo uzavretej a valenou klenbou zaklenutej barokovej kaplnky (1736) a zástavbou pozdĺžneho priestoru na južnej strane (1948), ktorý je arkádami otvorený do presbytéria, lode a barokovej kaplnky. Klasicistická úprava fasád ostala po zásahu v roku 1948 iba vo fragmentoch zachovaná na veži, terčíková podstrešná rímsa a hlavice niekdajších nárožných pilastrov. Kostol je obohnaný múrom, v ktorom je malá kaplnka so sochou Immaculaty z 18. storočia. [1]

Vnútorné zariadenie je nové, v historizujúcich pseudoslohoch. [2]

Stojí v centre obce (oproti kaštieľu).
Fotogaléria
Terňa - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej foto © Viliam Mazanec 7/2013Terňa - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej foto © Viliam Mazanec 7/2013Terňa - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej foto © Viliam Mazanec 7/2013Terňa - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej foto © Viliam Mazanec 7/2013Terňa - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej foto © Viliam Mazanec 7/2013Terňa - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej foto © Viliam Mazanec 7/2013Terňa - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej foto © Viliam Mazanec 7/2013Terňa - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej foto © Viliam Mazanec 7/2013Terňa - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej foto © Viliam Mazanec 7/2013Terňa - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej foto © Viliam Mazanec 7/2013Terňa - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej foto © Viliam Mazanec 7/2013Terňa - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej foto © Viliam Mazanec 7/2013Terňa - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej foto © Viliam Mazanec 7/2013Terňa - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej foto © Viliam Mazanec 7/2013Terňa - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej foto © Viliam Mazanec 7/2013