Tešmák (Šahy) - Kostol Narodenia Panny Márie
obec Šahy, okres Levice, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol postavený v roku 1758. Opravený bol koncom 19. storočia a v rokoch 1950 – 1951. Je to jednoloďový priestor s rovným uzáverom presbytéria a vstavanou vežou, situovanou do štítového priečelia. Presbytérium je zaklenuté plackou, loď pruskými klenbami. V sakristii je rovný strop. Fasády sú členené lizénovým rámovaním. Na prvom poschodí štítovej fasády sú dve niky. [1] Veža je zakončená ihlanovou strechou.

Vnútorné zariadenie v historizujúcom slohu pochádza z konca 19. a začiatku 20. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 spomína, že na povale sa nachádza drevená baroková Madona zo 60. rokov 18. storočia. Barokový obraz Narodenia Panny Márie z 18. storočia, ktorý bol z pôvodného hlavného oltára preniesli na faru do Šiah. [2]