Tichý Potok - Chrám Zosnutia Presvätej Bohorodičky
obec Tichý Potok, okres Sabinov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický kostol postavený na začiatku 14. storočia. Prestavali ho v roku 1696. Upravený bol postavením veže v roku 1822. Rozšírili ho predĺžením lode smerom na východ v roku 1862. Menšie opravy sa uskutočnili v roku 1925 a 1938. Z gotického obdobia sa zachovala časť obvodového muriva lode a na južnej strane intaktný gotický lomený portál so skosením a dvoma oblými prútmi v kamennom ostení. [1]

Je to jednoloďový kostol s oblým uzáverom (novšieho - 1862) presbytéria a predstavanou vežou. Interiér má rovný strop. Veža mala v minulosti klasicistickú úpravu s lizénovým rámovaním, na bočných stenách do výšky prvého poschodia bola rustika. Zastrešená je barokovou baňou s laternou. Fasády po rozšírený objektu v roku 1862 ostali úplne hladké, členené iba segmentovo zakončenými oknami. [2] Na severnej strane svätyne je sakristia, ktorá bola postavená v roku 1968. [3]

Vnútorné zariadenie je novšie z konca 19. storočia a z 20. rokov 20. storočia. [4]

V rokoch 1861 – 1862 kedy bola loď chrámu zväčšená asi o polovicu a vytvorilo sa nové presbytérium, bolo zmenené aj zasvätenie. Do roku 1861 bol chrám zasvätený Zoslaniu sv. Ducha a po prestavbe bol zasvätený Zosnutiu Presvätej Bohorodičky. [5]

Vo svätyni na južnej a severnej strane sú okná s farebnou vitrážou, na ktorých sú postavy dvoch svätcov označených v maďarskom jazyku „szt. Lászlo a szt. István“. V strede svätyne je situovaný oltár s baldachýnom a na severnej strane od oltára je umiestnený drevený žertveník na prípravu obetných darov. Ikonostas oddeľuje svätyňu od lode chrámu. V západnej časti lode je situovaná empora z drevenej konštrukcie. [6]

Na západnej strane chrámu je priestor podvežia s otvorom v strope pre vstup do veže a na západnom múre vstup z exteriéru, ktorý sa nevyužíva. Hlavný vstup je z južnej strany do predsiene a vstupným kamenným portálom do lode, ktorý sa zachoval z pôvodného gotického chrámu. [7]

Rekonštrukcia.

Menšie opravy chrámu boli v rokoch 1925, keď chrám bol obnovený a v roku 1938 bol vymaľovaný. Po obnovení činnosti gréckokatolíckej cirkvi v roku 1968 bola v chráme vymenená podlaha a na severnej strane pristavaná sakristia. V roku 1991 bol chrám obnovený a v roku 1996 bol zreštaurovaný ikonostas a oltár s baldachýnom. [8]

Chrám nie je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky.

Prístup
Stojí na vyvýšenine (kedysi cintorín) v severozápadnej časti obce. Obec Tichý Potok leží vo východnej časti Levočských vrchov, v hornej časti doliny Torysy v nadmorskej výške okolo 520 m. [9]
[3] GREŠOVÁ, Emília: Tichý Potok – gréckokatolícky kostol. 29. jún 2011 https://korzar.sme.sk/c/5948421/tichy-potok-greckokatolicky-kostol.html (29.7.2021)
[5 - 9] GREŠOVÁ, Emília: Tichý Potok – gréckokatolícky kostol. 29. jún 2011 https://korzar.sme.sk/c/5948421/tichy-potok-greckokatolicky-kostol.html (29.7.2021)