Tomášikovo - Kostol Najsvätejšej Trojice
Talóš, Tallos
obec Tomášikovo, okres Galanta, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol s klasicistickou fasádou postavený v rokoch 1702 – 1710. Opravený bol v roku 1798. Je to monumentálna jednoloďová stavba so segmentovým oltárnym uzáverom a do štítového priečelia vstavanou vežou. Priestor je krytý pruskými klenbami s medziklenbovými pásmi. Fasáda je členená lizénami. [1] Veža je zakončená vysokým ihlanom.

Hlavný oltár s obrazom Najsvätejšej Trojice je z druhej polovice 18. storočia, luisézny so staršími ranobarokovými plastikami po stranách z druhej polovice 17. storočia. Kazateľnica je klasicistická z druhej polovice 18. storočia, na drevenom parapete sú motívy roziet a festónov. Krstiteľnica je klasicistická z druhej polovice 18. storočia, s luiséznym festónom a súsoším Krst Krista vo vrchole. Voľný obraz Panny Márie je empírový zo začiatku 19. storočia. [2]

Fotogaléria
Tomášikovo - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Ľuboš Repta 6/2020Tomášikovo - Kostol Najsvätejšej Trojice a Trojičný stĺp foto © Ľuboš Repta 6/2020Tomášikovo - Kostol Najsvätejšej Trojice a Trojičný stĺp foto © Ľuboš Repta 6/2020Tomášikovo - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Ľuboš Repta 6/2020