Topoľnica - Kostol sv. Štefana kráľa
Jezerný Náražd
obec Topoľnica, okres Galanta, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v druhej polovice 18. storočia na staršom základe. Východná strana bola pribudovaná. Ide o jednoloďový priestor s novším, segmentovo zakončeným presbytériom a za krojeným štítom umiestnenou strešnou vežičkou. Presbytérium je zaklenuté valenou klenbou, loď má rovný strop. Interiér je členený pilastrami a štukovými obrazcami. Malý organový chór je vstavaný a stojí na liatinových stĺpoch. Fasády sú členené lizénami. Vstupný portál má ušnicové prelamované ostenie a bohato riešenú supraportu. [1]

Voľný obraz: Immaculatu uctieva sv. Štefan kráľ a sv. Ladislav, Bratislavský hrad v pozadí. Klasicistická maľba je z prvej polovice 19. storočia. [2]

Pôvodný kostol postavený v roku 1307 bol neskôr zničený povodňami, požiarmi a spustošený Turkami. [3]

V roku 2002 bola ukončená renovácia vonkajších omietok a celková údržba. [4]