Tovarné - kaštieľ
obec Tovarné, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kaštieľ postavený v roku 1832. Rozšírený bočnými krídlami bol v roku 1851. Počas druhej svetovej vojny objekt ťažko poškodili. Zvyšky stavby existovali ešte v 60. rokoch 20. storočia. [1]

Zemepánmi obce boli od 16. storočia Barkóczyovci. Ich rod bol jedným z najstarších, spomína sa už pred rokom 1270. Rod používal prídomok „szalai“ a „tavarnai“, teda Tovarné. [2] Posledným potomkom „szalai“ a tovarnianského rodu Barkóczyovcov bol Hadik-Barkóczy Endre, ktorý dal na vlastné náklady postaviť školu v Tovarnom. [3]

Kaštieľ dali postaviť Barkóczyovci, no následkom zemetrasenia bol v roku 1778 úplne zruinovaný. Gróf Ján Barkóczy ho dal v roku 1832 znovu postaviť a v roku 1851 rozšíriť o pravé a ľavé krídlo. Zariadený bol veľmi prepychovo a pohodlne. Ďalšie zemetrasenie dňa 17. augusta 1885 zničilo v Tovarnom kostol a všetky vyššie budovy, teda aj kaštieľ. Gróf Endre Hadík-Barkóczy dal všetky kostoly, kaštiele a kúrie patriace pod tovarnianske panstvo, ktoré boli poškodené zemetrasením v roku 1886 opraviť na vlastné náklady. [4]

Kaštieľ obkolesoval krásny park, v ktorom sú aj teraz vzácne 150 - 200 ročné dreviny. Z pôvodného zastúpenia drevín sa zachovali najmä mohutní jedinci duba letného a červeného, borovica weymutová, duglaská tisolistá a zelená, jedľovec kanadský, gledičia trojtrňová, gaštan jedlý, topoľ biely a čierny, smrek pichľavý, tis obyčajný, pagaštan konský, lipa, agát, platan, ktorý je zákonom chránený. Niektoré jeho dreviny sú už prestarnuté a čoskoro im hrozí zánik. Medzi vzácne rastliny, ktoré sa zachovali patrí cyklámen európsky, ktorý tu bol dovezený v rokoch 1901 - 1905 z Maďarska (Keszthely). Je to botanická rarita. [5]

Tovarniansky kaštieľ a park až do prechodu frontu, kedy boli zničené, vlastnila grófska rodina Hadik-Barkóczyovcov. [6]

[2] František Barkóczy bol jedným z dedičov drugethovských majetkov. Bol veľmi krutý. Keď sa mu poddaný vzpriečil, jeho pandúri mu palicami vymerali na dereši vo Vereškovciach určený počet rán. www.tovarne.sk (27.2.2015)