Trávnik - Kostol sv. Benedikta
obec Trávnik, okres Komárno, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol z prvej polovice 19. storočia. [1] Podľa iného zdroja bol objekt vybudovaný v polovici 18. storočia a v polovici 19. storočia bol iba klasicisticky prestavaný. [2] Jednoloďový kostol s polygonálnym uzáverom presbytéria a predstavanou vežou, na severnej strane presbytéria pristavaná sakristia - dnes kaplnka Panny Márie. Presbytérium je zaklenuté pruskou klenbou, v lodi je rovný strop. Fasády sú členené polkruhovo zakončenými oknami. [3] Začiatkom 20. storočia bola pred štítové priečelie pristavaná veža. [4] Veža má na nároží pilastre s rímsovou hlavicou s úsekom náklady a s triglyfmi zakončená je ihlancom. Kedysi mal objekt vstupný portál s kamenným ostením. [5]
Rekonštrukcia.

Trávnik – Kostol sv. Benedikta (Č. ÚZPF 12138/1) - architektonicko‐historický výskum fasád - rok 2020. Autori: Mgr. Elena Sabadošová, Mgr. Marian Havlík. [6]

Stav kostola nie je dobrý. Slúži svojmu účelu.