Trebušovce - Kostol sv. Ladislava
Terbušovce
obec Trebušovce, okres Veľký Krtíš, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Na území Trebušoviec sa spomína farnosť s farárom už v rokoch 1332 - 1337. V roku 1425 je spomenutý už aj kostol zasvätený sv. Petrovi a Pavlovi, a v listine z roku 1447 sa uvádzajú aj mená kňazov. Starý kostol pravdepodobne zanikol za tureckej okupácie. Podľa publikácie ostrihomského arcibiskupstva bol nový kostol vystavaný na troskách starého už v roku 1727, ale nevedno, čo sa s ním stalo. [1]

Dnešný rímskokatolícky kostol sv. Ladislava bol postavený v luiséznom slohu v roku 1791. Vymaľovaný bol v roku 1794. [2] Zrekonštruovali ho v roku 1933. [3] Je to jednoloďová baroková stavba so segmentovým uzáverom, pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. Loď má korýtkovú klenbu na fabiónoch, presbytérium je kryté konchou. [4] Fasády sú hladké. Veža má v hornej časti lizénové rámovanie a je ukončená ihlanom.

Interiéru dominuje bohatá nástenná výmaľba s iluzívnou architektúrou oltára a zdanlivou balustrádou oratória, maľba v lodi znázorňuje najsvätejšiu Trojicu s anjelmi a štyrmi evanjelistami v rohoch. V strede hlavného oltára je závesný obraz sv. Ladislava v klasicistickom ráme, pravdepodobne od F. I. Leichera. Medzi ďalším vybavením interiéru je i jednoduchá dobová klasicistická kazateľnica, a tri závesné obrazy v rokokovom ráme (Kristus na kríži, sv. Anna a Pieta) z konca 18. storočia. Zvon je z roku 1667. [5]

Kostol dal vystavať László Pongrácz, podľa ústnych údajov na mieste bývalého cintorína. [6]

Rekonštrukcia.

Budova je v havarijnom stave, a preto bol dočasne od 1. novembra 2004 uzavretá pred verejnosťou. Kostol je staticky narušený, čoho dôkazom sú rozsiahle trhliny. Momentálne sa opäť používa raz za týždeň. [7]