Trenčianske Bohuslavice - kaštieľ
obec Trenčianske Bohuslavice, okres Nové Mesto nad Váhom, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Kaštieľ vznikol v rokoch 1760 - 1763. Majiteľ panstva Anton Erdödy, generál cisárskej armády, dal podľa vzoru francúzskeho Versailles vybudovať v okolí kaštieľa prekrásny park siahajúci až po úbočie a pred kaštieľom, na močaristej pôde, ktorú museli najskôr odvodniť, okrasnú záhradu. V parku vysadenom cudzokrajnými drevinami bolo rozmiestnených popri cestičkách 400 sôch a figúr, ďalej fontány a voda chrlila aj v blízkej jaskyni, kde bolo jazierko. Rovnako honosný ako exteriér bol aj interiér kaštieľa. Posledným erdödyovcom, ktorý zdedil Bohuslavické panstvo bol Augustín Breuner, od ktorého kúpil panstvo s kaštieľom a priľahlým majetkom barón Fould Springer, čo bol začiatok konca. Zadlžený barón, zapletený do machinácií okolo stavby Považskej železnice, dal pre nedostatok financií v roku 1905 zbúrať kaštieľ, také veľkolepé dielo. Od zámeru zlikvidovať aj kaplnku ho údajne odhovoril maliar Jozef Hanula, ktorý pracoval na interiéri kostola v susednej Bošáci. [1] A tak z kaštieľa zostala iba (aspoň) Kaplnka Nepoškvrneného počatia Panny Márie.