Trhyňa (Sikenica) - Kalvínsky kostol
obec Sikenica, okres Levice, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený na starších základoch začiatkom 19. storočia. Renovovaný bol v roku 1892. Sieňový priestor s polygonálnym uzáverom a predstavanou vežou. Interiér mal rovný strop. Fasády členilo štukové rámovanie a podstrešná rímsa, ktorá pokračovala na veži ako kordónová. Nad polkruhovo zakončeným vchodom sa nachádzalo termové okno. Veža bola zastrešená vysokým ihlancom, ktorý dosadal na terčíkovú podstrešnú rímsu. [1]

Vo vnútri bol obradový stôl z roku 1898 z červeného mramoru. Kazateľnica pochádzala z 19. storočia. Zvony boli z roku 1813 a 1851. [2]

Kostol bol počas druhej svetovej vojny veľmi poškodený. Neskôr ho zbúrali. Ostali iba základy sakrálneho objektu, ktorý stál na cintoríne.