Trnavá Hora - Kostol sv. Jána Nepomuckého
Trhanová
obec Trnavá Hora, okres Žiar nad Hronom, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1775. Neskoršie prešiel viacerými úpravami. Je to sieňová stavba so segmentovým uzáverom, pristavanou sakristiou a malou drevenou vežičkou za štítom priečelia. Presbytérium je zaklenuté valenou klenbou, loď pruskou klenbou. [1] Fasády sú hladké, členené polkruhovo zakončenými oknami. Vežička je krytá cibuľovitou strechou.

Hlavný oltár je pseudorománsky s drevenými plastikami sv. Cyrila Metoda, s ústrednou secesnou olejomaľbou sv. Jána Nepomuckého z konca 19. storočia. Kamenná krstiteľnica je klasicistická z konca 18. storočia. [2]

Strop kostola je bohato zdobený motívmi z histórie stvorenia sveta, prvého pádu ako aj klaňania sa Najsvätejšej sviatosti oltárnej priamo nad presbytériom kostola. [3]