Trnava pri Laborci - Chrám Zoslania Ducha svätého
Tarnava, Ternavka
obec Trnava pri Laborci, okres Michalovce, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol postavený v roku 1713. Opravený bol v rokoch 1870 – 1872. Je to jednoloďová stavba s oblým uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Presbytérium je zaklenuté valenou klenbou, v lodi má valená klenba štyri lunety a na strednej ploche barokový štukový vykrojený rám s kvetom. Fasády sú na rohoch mierne zaoblené. Nad polkruhovo zakončeným portálom veže je prevýšená malá nika a nad ňou podobne vykrojené väčšie zvukové okno. Pôvodne tvorila hornú tretinu veže šalovaná izbica, na ktorú dosadala cibuľovitá strecha krytá šindľom. [1] V roku 1956 bola veža zväčšená a chrám predĺžený o dnešnú svätyňu. [2] Veža je zastrešená vysokou trojstupňovou cibuľovitou baňou.

Hlavný oltár s obrazom Zoslania Ducha svätého od A. Breinera je z roku 1872. Ostatné zariadenie pochádza z 20. a 21. storočia. [3]

Chrám v predošlých obdobiach nemal ikonostas. Stavba nového ikonostasu bola realizovaná v rokoch 2006 – 2007, kedy celá svätyňa chrámu prešla rozsiahlou rekonštrukciou a bola vymaľovaná novými nástennými ikonami. Novopostavený ikonostas je darom pani Jindrišky Kostelníkovej, ktorej príbuzní pochádzali z grófskej rodiny Ehrenheimovcovm žijúcej v obci do roku 1951. [4]