Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice
obec Trnava, okres Trnava, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Hlavné súsošie Najsvätejšej Trojice je barokové z roku 1695. Baroková architektúra a stĺp sú z roku 1725. [1]

Vplyv Trnavskej univerzity sa prejavoval nielen v oblasti hospodárskeho rastu mesta, ale aj na jeho vonkajšom vzhľade. Okrem veľkolepých školských budov vzniklo v meste viacero barokových sochárskych diel - na Akademickom, dnes Univerzitnom námestí veľké Mariánske súsošie, ktoré sa nezachovalo, na Mikulášskom námestí Súsošie sv. Jozefa. [2]

Na hlavnom námestí vzniklo na základe zmluvy uzavretej v roku 1695 rektorom univerzity, mestskou radou a farárom s trnavským majstrom Jánom Krištofom Kheinom Súsošie Najsvätejšej Trojice. Časť nákladov kryla univerzita, mesto sa zaviazalo dodať potrebný materiál. Súsošie bolo pôvodne otočené čelnou stranou k mestskej veži. Na rohoch štvorbokého podstavca umiestnili sochy sv. Floriána, sv. Agáty, sv. Antona Paduánskeho a sv. Františka Xaverského, uprostred ktorých v skalnom hrobe leží socha sv. Rozálie, patrónky chorých na mor. Podstavec dopĺňajú kartuše s Immaculatou a s erbmi Trnavy, Uhorska, biskupa Štefana Dolného, jedného zo sponzorov diela. Hlavný výjav predstavuje súsošie Najsvätejšej Trojice korunujúcej Pannu Máriu, umiestnené na vrchole stĺpa. [3]

Po druhej svetovej vojne malo súsošie pohnutý osud. Komunistický režim najprv rozhodol o jeho premiestnení do rohu námestia. V decembri roku 1949 však komunisti pôvodné rozhodnutie zmenili a súsošie z námestia odstránili. Podľa oficiálnej verzie ho demontovali údajne pre zlý technický stav a rozobraté prvky uložili na viacerých miestach. [4] Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 uvádza, že zvyšky trojičného stĺpu, hlavné súsošie Najsvätejšej Trojice je umiestnené v priechode budovy Spolku sv. Vojtecha, baroková architektúra a stĺp sú deponované v záhrade Krajského múzea. [5]

Po revolúcii v novembri 1989 prišli Trnavčania s myšlienkou vrátiť Trojičnému námestiu späť jeho výtvarnú dominantu. Nakoľko už veľa prvkov chýbalo, alebo boli poškodené nešetrným zaobchádzaním, bola veľká časť vytvorená v kópii. Súsošie bolo odhalené a slávnostne posvätené 21. novembra 1993. Na rozdiel od minulosti je dnes čelnou stranou obrátené smerom k Bazilike sv. Mikuláša. [6]

Rekonštrukcia sa uskutočnila v rokoch 1992 – 1993. [7]
Stav pamiatky je dobrý.
Stojí na Trojičnom námestí.
Fotogaléria
Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Ľuboš Repta 6/2014Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Ľuboš Repta 6/2014Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Ľuboš Repta 6/2014Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Ľuboš Repta 6/2014Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Ľuboš Repta 6/2014Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Ľuboš Repta 6/2014Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Ľuboš Repta 6/2014Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Ľuboš Repta 6/2014Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Ľuboš Repta 6/2014Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Ľuboš Repta 6/2014Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Ľuboš Repta 6/2014Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Ľuboš Repta 6/2014Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Ľuboš Repta 6/2014Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Ľuboš Repta 6/2014Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Ľuboš Repta 6/2014Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Hana Farkašová 4/2018Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Hana Farkašová 4/2018Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Hana Farkašová 4/2018Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Hana Farkašová 4/2018Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Hana Farkašová 4/2018Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Hana Farkašová 4/2018Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Hana Farkašová 4/2018Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Hana Farkašová 4/2018Trnava - Súsošie Najsvätejšej Trojice  foto © Hana Farkašová 4/2018