Trnávka - Kaplnka (Kostol) Ružencovej Panny Márie
obec Trnávka, okres Dunajská Streda, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Neskoroklasicistická kaplnka postavená v rokoch 1848 - 1850. [1] Jednoloďový sakrálny priestor so segmentovým uzáverom presbytéria. Fasáda je členená lizénami, predstavaná veža nárožnými pilastrami. Nad vchodom je letopočet datujúci prístavbu. [2]

Stavbu viedol murársky majster pán Neshleba z Jelky. Kaplnka bola požehnaná ku cti Kráľovnej Ruženca. Sviatok Kráľovnej Ruženca sa oslavuje 7. októbra, kedy sa slávi sviatok kostola a konajú sa hody v dedine. V roku 1849 darovala kaplnke prvý zvon pani Žofia Lichtenstein. V roku 1902 pán Antal Németh a jeho manželka Julianna, rodená Tóth dali postaviť vežu kaplnky a zväčšili aj samotné priestory objektu. Pán Antal Németh daroval kaplnke nový zvon vážiaci 76 kg. V roku 1903 pán Vendel Szalay dal postaviť drevený kríž vedľa kaplnky. Kríž v 60. rokoch 20. storočia obnovil pán Béla Szitás. V roku 1916 počas prvej svetovej vojny vojsko vzalo zvon z kaplnky, ktorý daroval pán Antal Németh. Deti Istvána Tótha v roku 1938 darovali kostolu nový zvon. [3]

Na oltári v kaplnke (kostole) sa nachádza socha Kráľovnej Ruženca, ktorú dala priniesť vtedajšia vedúca spolku ruženca pani Apollónia Mester. Na soche je rok 1875. V kostole sa nachádzajú sochy Fatimskej Panny Márie, sv. Antona a sv. Terézie z Lisieux. Steny zdobia malé plastiky zobrazujúce krížovú cestu, ktoré kostolu daroval pán Vilmos Tóth. Kaplnka (kostol) patrí pod farnosť Báč. [4]

Rekonštrukcia sa uskutočnila v roku 1991. [5]
Fotogaléria
Trnávka - Kaplnka (Kostol) Ružencovej Panny Márie foto © Ľuboš Repta 6/2015Trnávka - Kaplnka (Kostol) Ružencovej Panny Márie foto © Ľuboš Repta 6/2015Trnávka - Kaplnka (Kostol) Ružencovej Panny Márie foto © Ľuboš Repta 6/2015Trnávka - Kaplnka (Kostol) Ružencovej Panny Márie foto © Ľuboš Repta 6/2015