Trstená - Mestské múzeum (Vilčekova kúria)
obec Trstená, okres Tvrdošín, Žilinský kraj
Expozície
Účelom činností mestského múzea je predovšetkým uchovávanie kultúrnych hodnôt pre ďalšie generácie, zabezpečenie kontinuity vývoja ľudskej činnosti v Trstenej, popularizovanie histórie a ľudových tradícií mesta a okolitého regiónu, kultivovanie a prehlbovanie historického povedomia obyvateľov mesta a jeho okolia. Mestské múzeum bolo otvorené expozíciou vystavených predmetov, ktoré boli darované alebo zapožičané od obyvateľov mesta. Snahou mestského múzea je uchovávanie kultúrnych hodnôt a pamiatok našej minulosti. Vďaka občanom, ktorí artefakty darovali alebo zapožičali bola expozícia realizovaná v štyroch miestnostiach, ktoré pripomínajú život starých Trstenčanov. [1]
Prístup
Kúria stojí bezprostredne na historickej obchodnej ceste, ktorá prepája aj dnes Slovensko a Poľsko. Zároveň je nielen tranzitnou cestou, ale má turistický význam pre rozvoj agroturizmu, spoznávania historických pamiatok a spoločenských aktivít (napr. dlhodobá tradícia jestvovania martinského jarmoku v Trstenej). [2]