Trstená - Synagóga
obec Trstená, okres Tvrdošín, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Synagóga bola postavená okolo roku 1839 v blízkosti hlavného námestia. [1] Jej pôdorys má rozmery 12 x 15 metrov a jej vstupu dominuje neorenesančný portál. V budove sú dve schodiská, predsieň a galéria pre ženy podopretá štyrmi stĺpmi. Po druhej svetovej vojne synagóga slúžila ako sklad a potom dlho chátrala. Na synagóge je umiestnená pamätná tabuľa z roku 2006. [2]
Stav synagógy je dobrý. Dnes sú jej priestory využité na obchodné účely.
Ulica železničiarov č. 44
Fotogaléria
Trstená - Synagóga foto © Hana Farkašová 7/2016Trstená - Synagóga foto © Hana Farkašová 7/2016Trstená - Synagóga foto © Hana Farkašová 7/2016Trstená - Synagóga foto © Hana Farkašová 7/2016Trstená - Synagóga foto © Hana Farkašová 7/2016Trstená - Synagóga foto © Hana Farkašová 7/2016Trstená - Synagóga foto © Hana Farkašová 7/2016Trstená - pamätná tabuľa na priečelí synagógy foto © Hana Farkašová 7/2016Trstená - Synagóga foto © Hana Farkašová 7/2016Trstená - Synagóga foto © Hana Farkašová 7/2016Trstená - Synagóga foto © Hana Farkašová 7/2016Trstená - Synagóga foto © Hana Farkašová 7/2016
[2] Kolektív autorov: Synagógy. Bratislava: DAJAMA, 2013. s. 83.