Trstín - barokový kaštieľ
Nádaš
obec Trstín, okres Trnava, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kaštieľ z prvej polovice 18. storočia, ktorý postavili na staršom gotickom a renesančnom základe, ako poschodový. V prvej polovici 20. storočia bolo nadstavané druhé poschodie. Kaštieľ je bloková stavba s tromi vežovitými rizalitmi, stredný je dvojosový a na prízemí má dva kamenné vstupné portály. Interiér je dvojtraktový. Stredné schodište vedie k hlavnej sále na poschodí. Miestnosti v barokovej časti majú pruské klenby. [1] Na klenbách sú štukové rozety a pásiková ornamentika. Na druhom poschodí sú rovné stropy. Kaštieľ má vysokú manzardovú strechu. Lizénové rámy rytmicky členia fasády, okná poschodia majú v nadpraží zalamované rímsy. Okolo kaštieľa bol anglický park. [2]

Kaštieľ postavila rodina Motešických. Nadstavbu v 20. storočí dali urobiť Krischkerovci. Kaštieľ zásahom získal novú strechu a fasády. [3]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla nie je dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou, čo je dnes veľmi vzácne.

Z pôvodného anglického parku sa zachovalo niekoľko platanov, briez a javorov. [4] V parku sa nachádzajú zrúcaniny romantickej stavby. [5] V súčasnosti je využívaný ako Reedukačný domov pre mládež. [6]

Stojí takmer v strede obce.
Fotogaléria
Trstín - barokový kaštieľ (vpravo) zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1914)Trstín - barokový kaštieľ zp © Imrich Kluka, archív (detail dobovej pohľadnice, 1914)Trstín - barokový kaštieľ foto © Jiří Fiedler 9/1963Trstín - barokový kaštieľ foto © Jiří Fiedler 10/1989Trstín - barokový kaštieľ foto © Jiří Fiedler 10/1989