Tulčík - barokový kaštieľ
Tilčík
obec Tulčík, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kaštieľ z polovice 18. storočia. Ide o poschodovú blokovú trojtraktovú budovu s obdĺžnikovým pôdorysom a manzardovou strechou. Fasáda je na prízemí členená rustikou, na poschodí pilastrami a oknami s pásovou šambránou, na parapete rovným frontónom a lambrekénom. [1]
Bez pamiatkového zásahu.
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je zlý. Potrebná je jeho rekonštrukcia. Prostredie v okolí pamiatky je narušené dedinskou výstavbou. Kaštieľ stojí medzi modernými domami. Je v súkromných rukách. Slúži pravdepodobne ako sklad. Fasády sú narušené výmenou okien, ktorá porušila architektonické ozdoby priečelia.

Objekt je v obci známy ako veľký alebo spodný kaštieľ.

Stojí v strede obce, hneď vedľa kostola.
Fotogaléria
Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012Tulčík - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2012