Turčiansky Peter - Park pri kaštieli
obec Turčiansky Peter, okres Martin, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Podľa katastrálnej mapy z roku 1880 bol v okolí pôvodne kúrie sad. V rámci prestavby z konca 19. storočia bolo okolie kaštieľa upravené do podoby voľne komponovaného prírodno-krajinárskeho parku prevažne s domácimi drevinami, ohradeného nízkym kamenným múrom s umelecko-remeselne vykovaným zábradlím. Istý čas chovali v parku raticovú zver a neskôr rôzne exotické zvieratá. Pôvodná komunikačná sieť zanikla. [1]

Park má pôdorys tvaru nepravidelného trojuholníka. Na južnej strane je vymedzený murovaným omietnutým múrom, na juhozápadnej a severozápadnej plechovým plotom, pozdĺž severovýchodnej hranice je zachované pôvodné oplotenie. Hlavný vstup do areálu je na západnej strane, vedľajší z juhu. Od hlavného vstupu vedie ku kaštieľu nespevnená komunikácia. Smerom k severnej a severovýchodnej časti parku terén prechádza z rovinatého do svahov rôzneho sklonu. Pozdĺž juhozápadnej a severozápadnej hranice sú dreviny domáceho pôvodu, celú západnú časť parku tvorí lúčny priestor. Severnú hranicu kopíruje jednoradové stromoradie z mohutných líp malolistých (Tilia cordata). Časť severne a juhovýchodne od kaštieľa je porastená skupinami vzrastlých ihličnatých a listnatých drevín, medzi nimi je cudzokrajná duglaska tisolistá (Pseudotsuga menziesii). V juhovýchodnej časti parku prevládajú listnaté dreviny. Západne od kaštieľa sú skupiny ihličnatých stromov. [2]

Súčasťou parku boli od konca 19. storočia dve fontány. Z nich sa zachovala iba jedna a to fontána pred východnou fasádou kaštieľa. Vodná nádrž je kruhová s centrálne situovaným vymurovaným ostrovčekom z lomového kameňa na osadenie chrliča vody – kovovej plastiky morskej panny Nereidy, ktorú koncom 20. storočia demontovali. [3]

Park je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 3278/2. [4]

Stav parku je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Poznámky
[1] Kolektív autorov: Národné kultúrne pamiatky na Slovensku – okres Martin. Bratislava: Pamiatkový úrad Slovenskej republiky a Slovart, 2012. s. 562.
[2] Kolektív autorov: Národné kultúrne pamiatky na Slovensku – okres Martin. s. 562.
[3] Kolektív autorov: Národné kultúrne pamiatky na Slovensku – okres Martin. s. 563.