Tvrdošovce - Kostol sv. Štefana kráľa
Tardošked
obec Tvrdošovce, okres Nové Zámky, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový kostol z druhej polovice 18. storočia. Jednoloďový priestor so segmentovo uzavretým presbytériom a predstavanou vežou. Z prvého klenbového poľa sa otvárajú bočné lode v podobe transeptu. [1] Veža je krytá ihlancom. Fasády majú lizénové rámovanie.

Podľa iného zdroja ide o staršiu sakrálnu stavbu, ktorá bola v rokoch 1707 - 1725 prestavaná a získala svoju súčasnú formu. [2]

Kazateľnica je baroková z polovice 18. storočia so štyrmi plastikami evanjelistov. [3] Interiér kostola zdobia fresky majstra Jakobeya z roku 1881 a dva oltárne obrazy z roku 1996 od maliara P. Stacha. Cennou pamiatkou je drevený reliéf Panny Márie s nápisom ROMA 1532, ktorý sa v minulosti nachádzal v Rákócziho pomníku. [4]

[4] Rákócziho pomník sa nachádza pri novom cintoríne. Z tohto miesta dňa 30. októbra 1704 poslal gróf Mikuláš Bercsényi tri dôležité listy Františkovi Rákóczimu II.. V týchto listoch informoval Rákócziho o manévroch kuruckých armád a o strategických plánoch na zničenie labancov. Krvavý boj medzi kurucmi a cisárskou armádou sa odohral na tzv.“Rákócziho kopci", kde padli stovky labancov. Na pamiatku víťazného boja bol na tomto mieste postavený kamenný pomník. Pomník bol renovovaný www.tvrdosovce.sk (29.12.2016)