Úbrež - Chrám Zostúpenia sv. Ducha
obec Úbrež, okres Sobrance, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1854. Opravili ho požiari v roku 1900. [1] Obnovený bol po druhej svetovej vojne. Ide o jednoloďový priestor s polkruhovým uzáverom presbytéria a do štítového priečelia vstavanou vežou. Presbytérium je kryté konchou, v lodi sú dve polia pruskej klenby s pásmi, ktoré dosadajú na piliere. Fasády sú členené lizénami. [2] Veža tvoriaca na priečelí mierny rizalit členená lizénovým orámovaním je zastrešená barokovou laternovou baňou, ktorá dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu.

Baldachýnový hlavný oltár s ikonostasom pochádza z čias stavby kostola. Kazateľnica s obrazmi cirkevných otcov na parapete a obrazom Dobrého pastiera v pozadí je z konca 18. storočia. [3]

Rekonštrukcia.

Veža a strecha chrámu boli nanovo postavené v roku 1900 po zničujúcom požiari, ktorý sa preniesol i na dva susedné domy a zahynuli pri ňom dve deti. V septembri až novembri 2012 bola veža opravená. Boli vymenené spráchnivené vodorovné trámy krovu, zdravé dubové trámy boli ponechané. Veža bola opláštená novými doskami a hliníkovým plechom. Bol vymenený vrcholový kríž, namiesto ťažkého kríža zo železa bol na vrchol veže vztýčený nový 25-kilogramový, dva metre vysoký kríž z nerezu. [4]

V roku 2012 sa farnosť zapojila do projektu Ministerstva kultúry SR "Obnovme si svoj dom" pomocou ktorého zreštaurovali prestol úbrežského chrámu, ktorý je zapísaný v zozname národných kultúrnych pamiatok. Ministerstvo kultúry prispelo sumou 15 000 eur. [5]

25. apríla 2013 demontovali pracovníci Oblastného reštaurátorského ateliéru z Levoče ikonostas. Ministerstvo kultúry prispelo na reštaurovanie ikonostasu, ktorý je v zozname národných kultúrnych pamiatok, sumou 17 000 eur. Spodná časť zreštaurovaného ikonostasu sa vrátila do chrámu v marci 2014, vrchná časť sa vrátila o niečo neskôr. [6]

Stojí v centrálnej časti obce.
Poznámky
[1] Gréckokatolícka farnosť je najstaršou z troch úbrežských farností. Farská kronika sa nezachovala, cirkevné matriky Gréckokatolíckej farnosti Úbrež sa zachovali od roku 1805, najstaršia matrika je poškodená vodou a je ťažko čitateľná. Matriky sú uložené v Štátnom oblastnom archíve v Prešove, časť Nižná Šebastova. Úbrežská farnosť existuje minimálne od roku 1747, vtedy sa konalo sčítanie farností Mukačevského eparchiátu a je tam zmienka o drevenom chráme sv. Mikuláša v Úbreži. Duchovní úbrežskej farnosti sú známi od roku 1795. V roku 1993 gréckokatolícki veriaci v Úbreži prevzali chrám Svätého Ducha späť do svojej opatery. www.obecubrez.sk/-greckokatolicka-farnost (31.8.2020)