Údol - Chrám sv. Demetra martýra
Ujak
obec Údol, okres Stará Ľubovňa, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodný gréckokatolícky chrám, ktorý stál na pozemku bývalej gréckokatolíckej školy, už neexistuje. O jeho existencií svedčia listinné dokumenty, tradované výpovede veriacich, ale aj pozostatky náhrobných kameňov, ktoré sa nachádzali v blízkosti chrámu. Podľa náhrobných kameňov môžeme usúdiť, že v mnohých hroboch boli pochované významnejšie osobnosti. [1]

V súčasnosti sa vo farnosti nachádza chrám postavený roku 1866. Opravený bol v roku 1888 a 1943. Ide o jednoloďovú sakrálnu stavbu s polkruhovým uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. V lodi sú pruské klenby, v presbytériu plytká koncha. Fasády sú hladké, priečelie a veža boli kedysi členené lizénami. [2]

Vnútorné zariadenie je z roku 1888. Krstiteľnica kalichovitého tvaru je z roku 1656, kamenná s nápisom. [3] Barokový pozlátený strieborný kalich je z roku 1773. V chráme sa nachádzajú nástenné maľby od známeho maliara Maxa Kurtha. [4]

Rekonštrukcia.

V roku 2004 sa začala kompletná rekonštrukcia gréckokatolíckeho chrámu. Bola vykonaná výmena okien. Objekt bol odvodnený a izolovaný vzdušným kanálom. Bol upravený priestor pred vstupom do chrámu položením zámkovej dlažby, upravený terén, uskutočnila sa výmena odkvapových žľabov a odkvapových rúr za medené. V roku 2009 boli práce ukončené na nádvorí a priestranstve okolo chrámu vybudovaním nového oplotenia. Na všetkých týchto prácach sa aktívne podieľali gréckokatolícky veriaci či už išlo o finančné dary, práce vykonané pri opravách alebo modlitby. [5]

Od začiatku mája 2011 bola zahájená rekonštrukcia interiéru v rámci projektu z EU – oprava podlahy, stien, malieb a bolo inštalované nové podlahové kúrenie. Bol reštaurovaný ikonostas, vymenené lavice a zhotovený nový chór. [6]

Stojí v severovýchodnej časti obce.