Uhorské - Evanjelický kostol
Uhorskô, Uhorsko
obec Uhorské, okres Poltár, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol s barokovými prvkami postavený v rokoch 1803 – 1808 na mieste staršieho dreveného chrámu z roku 1610. Renovovaný bol v roku 1837. Ide o sieňový priestor so segmentovým uzáverom a predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý krížovou klenbou s medzipásmi. Veža členená pilastrami je krytá zvonovitou prilbou, ktorá dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu. [1] Bola postavená až v rokoch 1884 - 1885. [2]

Oltár je klasicistický stĺpový z prvej polovice 19. storočia, s tympanónom a obrazom Kristus v Getsemanskej záhrade. [3]

Podľa iného zdroja bol nový veľký klasicistický kostol ev. a. v. cirkvi postavený až po nahromadení materiálu a finančných prostriedkov v roku 1781. Za aktívneho pôsobenia a úmornej pracovnej a organizátorskej činnosti p. farára Daniela Stráňavského. Prvá oprava sa uskutočnila v rokoch 1805 – 1808, kedy sa opravil najmä interiér (klenby) a plechová strecha. Nová klenba bola vybudovaná v roku 1906. [4]

Rekonštrukcia.

V roku 1835 úderom blesku strecha kostola zhorela a bola opravená. Po uplynutí 70 rokov bola vykonaná celková rekonštrukcia strechy a klenby kostola. Rekonštrukciu previedol murársky a tesársky majster Zampory mladší z Lučenca. Plán rekonštrukcie strechy kostola sa zachoval v origináli. Bol len náhodne objavený medzi rôznymi listinami na povale domu, po bývalom učiteľovi a kantorovi ev. cirkvi p. J. Peťkovi, ktorý kúpil p. J. Vrbiniak. Výmena plechu bola vykonaná na celej streche kostola opäť v roku 1946. [5]

V roku 1994 znovu prebehla úplná rekonštrukcia starej strechy kostola a veže. Náklady na celú rekonštrukciu prekročili 480.000 Sk. Rekonštrukcia strechy pozinkovaným plechom je v poradí už tretia. Veľmi náročná bola úplná rekonštrukcia celej drevenej konštrukcie strechy veže z dubového dreva a jej oplechovania. Plechová časť bola vymenená s obnoveným náterom a opravou hromozvodu už štyrikrát. Vežové hodiny, pre nedostupnosť náhradných dielov, ale aj skúsených majstrov - hodinárov už od roku 1970 nefungujú. Zložitú a veľmi náročnú rekonštrukciu strechy veže a kostola vykonala lučenská firma Costúria s. r. o. pod vedením Ing. Šimka. [6]

Stojí na návrší v centrálnej časti obce. Nachádza sa neďaleko cintorína.
Fotogaléria
Uhorské - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 4/2021Uhorské - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 4/2021Uhorské - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 4/2021Uhorské - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 8/2013Uhorské - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 4/2021Uhorské - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 4/2021Uhorské - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 4/2021Uhorské - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 8/2013Uhorské - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 8/2013