Ulič - Chrám sv. Mikuláša biskupa
obec Ulič, okres Snina, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Neobarokový kostol postavený v roku 1867. Vymaľovaný bol v roku 1887. Opravili ho v roku 1927. Je to jednoloďový pozdĺžny priestor s polkruhovým zakončením presbytéria a vstavanou vežou. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami, ktorých medziklenbové pásy dosadajú na rímsu pilastrov. Hladká fasáda je členená polkruhovo zakončenými oknami. Vstavaná veža tvorí na priečelí mierny rizalit a je zakončená barokovou latenovou baňou. Nad portálom sú letopočty 1867 a 1927 datujúce stavbu a opravu kostola. [1]

Interiér vymaľoval J. Spišiak, ktorý do neskorobarokového iluzívneho architektonického členenia (podľa profesionálnych predlôh) zasadil ľudovú kompozíciu Posledný súd v domácej tradícii výmalieb drevených kostolov. Nástenná maľba je signovaná a datovaná rokom 1887. Hlavný oltár s dreveným baldachýnom ako aj predstavaný ikonostas s neobarokovým podaním tradičných dekoračných prvkov – ornamentálne rozviliny – pochádzajú z čias stavby kostola. [2]

[2] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta et al.: Súpis pamiatok na Slovensku III. s. 350 - 351.