Úpor (Zemplínska Nová Ves) - Chrám Najsvätejšej Trojice
obec Zemplínska Nová Ves, okres Trebišov, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Novobarokový kostol postavený v rokoch 1935 - 1936. Riešený je v secesnej parafráze historizujúceho slohu. Ide o jednoloďovú pozdĺžnu dispozíciu s rovným uzáverom presbytéria a čiastočne vtiahnutou predstavanou vežou na štítovom priečelí. Interiér je zaklenutý valenou klenbou a medziklenbovými pásmi, ktoré dosadajú na štylizované hlavice vtiahnutých pilastrov. Fasáda je bohato členená profilovými kordónovými rímsami, prebiehajúcimi okolo celého objektu a lizénami. Na bočných fasádach sú veľké termové okná s profilovanými šambránami. Predstavaná trojposchodová veža je komponovaná medzi volútovými štítovými krídlami a jej nárožné lizény boli v minulosti rustikované. Rokoková zvonovitá prilba veže dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu. [1]

Vnútorné zariadenie je historizujúce, pochádza z čias stavby kostola. [2]

Stojí v severnej časti obce.