Uzovce - Kaplnka sv. Antona Paduánskeho
obec Uzovce, okres Sabinov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistická kaplnka z roku 1841. Podľa dobových záznamov ju dal postaviť Anton Usz. Členovia rodiny Usz boli pochovaní v podzemnej krypte kaplnky. [1]

Ide o menší sakrálny objekt so štvorcovým pôdorysom a rovným oltárnym uzáverom. Fasády sú hladké, členené iba polkruhovo zakončenými oknami.

V interiéri sa pod sekundárnymi premaľbami zachovala pôvodná nástenná výzdoba. [2]

Stav kaplnky nie je dobrý. Prebieha obnova.
Stojí v juhovýchodnej časti obce.
Fotogaléria
Uzovce - Kaplnka sv. Antona Paduánskeho foto © Ľuboš Novotný 5/2021Uzovce - Kaplnka sv. Antona Paduánskeho foto © Ľuboš Novotný 5/2021Uzovce - Kaplnka sv. Antona Paduánskeho foto © Ľuboš Novotný 5/2021Uzovce - Kaplnka sv. Antona Paduánskeho foto © Ľuboš Novotný 5/2021Uzovce - Kaplnka sv. Antona Paduánskeho foto © Ľuboš Novotný 5/2021Uzovce - Kaplnka sv. Antona Paduánskeho foto © Ľuboš Novotný 5/2021Uzovce - Kaplnka sv. Antona Paduánskeho foto © Ľuboš Novotný 5/2021Uzovce - Kaplnka sv. Antona Paduánskeho foto © Ľuboš Novotný 5/2021Uzovce - Kaplnka sv. Antona Paduánskeho foto © Ľuboš Novotný 5/2021Uzovce - Kaplnka sv. Antona Paduánskeho foto © Ľuboš Novotný 5/2021