Uzovce - Kostol Povýšenia sv. Kríža
obec Uzovce, okres Sabinov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1800 na mieste starého chrámu, ktorý pochádzal z prvej polovice 14. storočia. Obnovený bol v roku 1891 a 1955. Kostol je jednoloďová stavba s oblým uzáverom a západnou predstavanou vežou, v uzávere zaklenutá konchou s pruskými klenbami, v lodi je rovný strop. Vonkajšia úprava kostola je klasicistická s nárožnými lizénami a podstrešnou rímsou, ktorá pokračuje na štítových krídlach a na veži ako kordónová. Veža má terčíkovú podstrešnú rímsu a je zastrešená zvonovitou prilbou, na ktorej sedí laterna. [1]

Hlavný oltár je klasicistický z čias stavby kostola, s tabernákulom flankovaným dvoma postavami anjelov, doplnený novým krucifixom. Ľudová plastika sv. Jána Nepomuckého a procesiový kríž sú z prvej polovice 19. storočia. [2]

Rekonštrukcia.

Uzovce – Kostol Povýšenia sv. Kríža (č. ÚZPF 393/0) - architektonicko-historický výskum - rok 2008. Autor: Ing. Ľ. Suchý. [3]

Fotogaléria
Uzovce - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 7/2013Uzovce - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 7/2013Uzovce - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 7/2013Uzovce - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 7/2013Uzovce - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 7/2013Uzovce - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 7/2013Uzovce - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 7/2013Uzovce - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 7/2013Uzovce - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 7/2013Uzovce - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 7/2013