Vajka nad Žitavou (Lúčnica nad Žitavou) - Kostol sv. Jána Nepomuckého
obec Lúčnica nad Žitavou, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový kostol z polovice 18. storočia. Rozšírený bočnými loďami bol v roku 1911. Upravili ho v 50. rokoch 20. storočia. Ide o pôvodne jednoloďový, dnes trojloďový sakrálny priestor s polkruhovým uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a oratóriom. Interiér hlavnej lode je zaklenutý pruskou klenbou s medziklenbovými pásmi, dosadajúcimi na vtiahnuté piliere, v nových lodiach sú kazetové stropy. Murovaný organový chór má konvexne vstupujúci parapet. Fasády sú novšie, robené podľa pôvodných. Na priečelí je štuková ornamentika a piliere s volútovými hlavicami, na ktoré dosadá murovaný štít. Veža stojí voľne vedľa kostola, ktorý bol ohradený múrom v roku 1763. Je murovaná štvorhranná poschodová, členená kordónovými rímsami a pilastrami. [1] Veža je zakončená barokovou baňou.

Hlavný oltár sv. Jána Nepomuckého je neskorobarokový z čias stavby kostola. Na drevenej menze má tabernákulum s adorujúcimi anjelmi. Kazateľnica je neskorobaroková a pochádza z čias stavby objektu. [2]

Obec Lúčnica nad Žitavou vznikla v roku 1960 zlúčením obcí Martinová a Vajka nad Žitavou.