Vajnory (Bratislava) - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého
História a stavebný vývoj
Baroková kaplnka postavená v polovici 18. storočia. Malý jednopriestorový objekt má volútovú štítovú fasádu s troma nikami. Interiér je zaklenutý krížovou klenbou. [1]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1967 vo vnútri kaplnky spomína oltár, menzu s barokovým obrazom svätca. [2]

Kaplnka bola postavená v roku 1894 v barokovom slohu. Tvorí ju kubická stavba zaklenutá jedným poľom krížovej klenby. Vonkajšie steny členia lizény, po stranách sú niky, čelná strana má segmentovo ukončený vstup. Hlavnú fasádu kaplnky ukončuje murovaný štít so segmentovým frontónom. V strede štítu je nika, po jeho stranách sú vztýčené volúty. Kaplnka má stanovú strechu pokrytú plechovými šablónami. Vstup uzatvára kovová mreža. [3]

Kaplnka bola obnovená a znovuvysvätená v roku 1999. [4]

Situovaná je pri hlavnej ceste, na križovatke ulíc Roľníckej a Rybničnej.