Valča - Kostol Povýšenia sv. Kríža
obec Valča, okres Martin, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Ranorenesančný kostol s barokovými úpravami. K pôvodnému kostolíku zo 16. storočia bola v 17. storočí pristavaná ostatná časť terajšieho kostola. Kostol bol polovici 18. storočia opravený. Ide o trojloďový priestor so segmentovým uzáverom presbytéria, na severnej strane je začlenený bývalý jednoloďový kostolík s rovným uzáverom, ktorý je zaklenutý krížovou, v lodi sieťovou hrebienkovou klenbou. V pristavanej novšej strednej lodi je krížová klenba s hrebienkami, južná loď má sieťovú klenbu. Fasáda je hladká, na nároží predstavanej veže sú oporné piliere. [1] Okolo kostola je cintorín.

Krstiteľnica je barokovo-klasicistická z druhej polovice 18. storočia. [2]

Stojí v severovýchodnej časti obce.
Fotogaléria
Valča - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Jiří Fiedler 3/1976Valča - vstup do areálu kostola foto © Ľuboš Repta 6/2017Valča - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ľuboš Repta 6/2017Valča - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ľuboš Repta 6/2017Valča - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ľuboš Repta 6/2017Valča - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ľuboš Repta 6/2017Valča - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ľuboš Repta 6/2017Valča - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ľuboš Repta 6/2017Valča - kríž pri kostole foto © Ľuboš Repta 6/2017