Vechec
obec Vechec, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančná kúria pochádzajúca zo začiatku 17. storočia. V priebehu 17. – 19. storočia ju viackrát upravovali. Po roku 1900 bola prebudovaná a prefasádovaná. Stavba mala pôvodne nárožnú vežu, ktorú zbúrali pred rokom 1900. Dispozícia interiérov je renesančná. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 popisuje, že sa zachovala i čierna kuchyňa a v niektorých miestnostiach aj hrebienkové krížové klenby. Súpis ďalej spomína, že pod omietkou fasád vidieť zvyšky renesančného nárožného sgrafita. V minulosti mali sgrafitové orámovanie aj okná, ako na to v 60. rokoch 20. storočia poukazovali nepatrné fragmenty okolo okien. [1] Ide o jednopodlažnú budovu nepravidelného pôdorysu a štvortraktovej dispozície. [2]
Rekonštrukcia sa uskutočnila v roku 1985 a 1995. [3]
Stav objektu je dobrý. Slúži ako obytný dom.