Veľká Ida - Židovský cintorín
obec Veľká Ida, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Vo Veľkej Ide sú dva cintoríny – verejný obecný a starý zanedbaný židovský. Zaujímavosťou je, že obecný cintorín je ešte rozdelený na tri časti – reformovaný, katolícky a rómsky. Dá sa povedať, že toto rozdelenie cintorína je historické, pretože ľudia takto pochovávali svojich predkov a akosi prirodzene rozdelili posledné miesto odpočinku.

Židovský cintorín bol dlhodobo zanedbaný a vandalmi zničený. Vlastníkom cintorína je Ústredný zväz židovských náboženských obcí v SR (UZŽNO).

Na cintoríne sú kamenné náhrobníky z 18. a 19. storočia, ktoré sú riešené v barokovom a empírovom slohu. [1]

Po roku 1944 sa väčšina Židov z Veľkej Idy stala obeťou holokaustu. V súčasnosti žije v obci asi päť-šesť rodín, ostatní sa z obce vysťahovali do iných miest na Slovensku alebo do zahraničia.

Stav cintorína je dobrý.