Veľká Lomnica - Horný kaštieľ
obec Veľká Lomnica, okres Kežmarok, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kaštieľ z roku 1772. Je úplne prestavaný, na nepoznanie od pôvodného stavu. Kaštieľ je dvojpodlažná stavba s obdĺžnym pôdorysom. Hlavná fasáda je štvorosová a hladká. Strecha je manzardová. V miestnostiach sú pruské klenby a rovné stropy. [1]
Rekonštrukcia a adaptácia. Niekoľko opráv v priebehu 20. storočia.
Stav historického sídla je dobrý. Kaštieľ slúži ako pohostinstvo.
Fotogaléria
Veľká Lomnica - Horný kaštieľ foto © Viliam Mazanec 7/2015Veľká Lomnica - Horný kaštieľ foto © Viliam Mazanec 7/2015Veľká Lomnica - Horný kaštieľ foto © Viliam Mazanec 7/2015Veľká Lomnica - Horný kaštieľ foto © Viliam Mazanec 7/2015Veľká Lomnica - Horný kaštieľ foto © Viliam Mazanec 7/2015Veľká Lomnica - Horný kaštieľ foto © Viliam Mazanec 7/2015Veľká Lomnica - Horný kaštieľ foto © Viliam Mazanec 7/2015Veľká Lomnica - Horný kaštieľ foto © Viliam Mazanec 7/2015Veľká Lomnica - Horný kaštieľ foto © Viliam Mazanec 7/2015Veľká Lomnica - Horný kaštieľ foto © Viliam Mazanec 7/2015