Veľké Bedzany (Topoľčany) - kaštieľ
obec Topoľčany, okres Topoľčany, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kaštieľ postavený v roku 1755 na starších základoch. Od konca 19. storočia opustený. Bola to dvojpodlažná bloková budova s obdĺžnikovým pôdorysom, krytá šindľovou valbovou strechou, ktorá mala predstavané schodište s podjazdom. Fasády mali v nárožiach a na prízemí priebežnú rustiku. Objekt bol prístupný portálom a podjazdom zaklenutým krížovou hrebienkovou klenbou. Miestnosti boli zaklenuté hrebienkovými krížovými klenbami a valenými klenbami s podkasanými lunetami. Na poschodí boli rovné stropy. [1]

V južnej časti kaštieľa sa nachádzala kaplnka zaklenutá valenou klenbou s podkasanými lunetami. Vchod mal kamenné ostenie a v nadpraží niku s barokovou plastikou Piety. Hlavný oltár sv. Anny bol barokový z čias stavby kaplnky. Pilastrová architektúra s konkávnym nadstavcom mala mriežkové uši. Po stranách a v nadstavci bolo sedem plastík svätcov. Kazateľnica bola baroková z čias stavby kaplnky a na štvorhrannom rečništi mala motívy kvetov. [2]

Ešte v 60. rokoch 20. storočia exitovali zrúcaniny objektu. Neskôr kaštieľ zanikol úplne.