Veľké Chrašťany (Beladice) - Kostol sv. Jána Nepomuckého
obec Beladice, okres Zlaté Moravce, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v rokoch 1795 – 1804. Obnovený bol v roku 1879. Ide o jednolodie so starším jadrom, s polygonálnym, vo vnútri však segmentovým uzáverom presbytéria a do štítového priečelia vstavanou vežou. Interiér je zaklenutý pruskou klenbou so zdvojenými medziklenbovými pásmi, ktoré dosadajú na vtiahnuté piliere. Fasády sú členené lizénovým orámovaním. Veža má strechu v tvare ihlana, ktorý má v hornej časti cibuľovitý predel. Zastrešenie sedí na terčíkovej podstrešnej rímse. [1]

Hlavný oltár sv. Jána Nepomuckého je klasicistický zo začiatku 19. storočia, s iluzívnou stĺpovou architektúrou a obrazom svätca, reštaurovaný G. Gabuľom v roku 1941. Bočný oltár Ružencovej Panny Márie je empírový zo začiatku 19. storočia, obnovený v 20. storočí. Klasicistická kazateľnica je zo začiatku 19. storočia. Rokoková kamenná krstiteľnica s plastickými rokajmi pochádza z polovice 18. storočia. Obraz Panny Márie je barokový z 18. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1967 v inventári kostola uvádza barokový kalich z 18. storočia. [2]