Veľké Dvorany - Kostol Narodenia Panny Márie
obec Veľké Dvorany, okres Topoľčany, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol postavený na goticko-renesančnom jadre. Obnovený bol v roku 1763. Opravovali ho v roku 1780. Nový murovaný chór postavili v roku 1940. Ide o jednoloďový priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria, s transeptom a predstavanou vežou. Na severnej strane je pristavaná sakristia. Presbytérium je zaklenuté hrebienkovou klenbou, loď pruskou klenbou s medziklenbovými pásmi, krížna loď valenou klenbou s lunetami. Fasády sú hladké. Do štítového priečelia situovaná mohutná veža je zakončená ihlanovou strechou. [1]

Hlavný oltár s rokokovou architektúrou má oltárny obraz Narodenia Panny Márie od Františka Schöna z roku 1803. Po stranách bočného oltára s nadstavcom sú klasicistické sochy sv. Petra a Pavla apoštolov z roku 1780, v strede obraz sv. Jozefa. Na oltári sú tri klasicistické kánonové tabuľky. Kazateľnica je klasicistická zo začiatku 19. storočia s polkruhovým rečnišťom, zdobeným ružicovou ornamentikou. [2]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 v inventári kostola spomína monštranciu a barokový kalich z 18. storočia. [3]