Veľké Janíkovce (Nitra) - Kostol sv. Petra a Pavla
obec Nitra, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1715. Renovovaný bol v rokoch 1741 – 1749, 1789 – 1814, 1865 – 1872. Ide o jednoloďový priestor so zaobleným presbytériom, pristavanou sakristiou, transeptom a predstavanou vežou. Presbytérium a transept sú zaklenuté valenou klenbou s lunetami. Hlavná loď je zaklenutá valenou klenbou s lunetami, ktoré dosadajú na vtiahnuté piliere s rímsovou hlavicou. Fasády sú na prístavkoch hladké, na pôvodnej časti členené pilastrami. Veža členená lizénovým rámovaním je zakončená ihlanom, ktorý dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu. [1]

Barokový hlavný oltár z druhej polovice 18. storočia má obraz sv. Petra a Pavla apoštolov. Oltárne obrazy Nanebovzatia Panny Márie a Šaštínska Panny Mária sú barokové z druhej polovice 18. storočia. Baroková krstiteľnica pochádza z čias stavby kostola, je mramorová v podobe mušle. Voľné obrazy Immaculaty, sv. Jána Nepomuckého sú olejomaľby na plátne z prvej polovice 19. storočia. [2]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 v inventári kostola uvádza barokovú monštranciu z roku 1756 a barokový kalich z roku 1766 s emailom. [3]