Veľké Kapušany - Kostol sv. Šimona a Júdu
Kapušany
obec Veľké Kapušany, okres Michalovce, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1807. Upravený a novozastrešený bol koncom 19. storočia. Ide o jednoloďový priestor s oblým uzáverom presbytéria, pristavanou severnou sakristiou a vstavanou vežou, ktorá tvorí na priečelí výrazný rizalit. Interiér je krytý pruskými klenbami s medziklenbovými pásmi. Hlavná západná fasáda mala kedysi uprostred volútového štítu horizontálnu pásovú bosáž. Nad vstupným portálom je datovacia tabuľa. [1] Fasády sú hladké. Veža je ukončená strechou v tvare ihlanu.

Hlavný oltár sv. Šimona a Júdu je neoklasicistický, oltárny obraz pochádza zo začiatku 19. storočia a v roku 1894 ho reštauroval J. Zahoray. Kazateľnica je klasicistická z čias stavby kostola. [2]

Pred vchodom do kostola je umiestnená bronzová busta Lászlóa Mécsa a v kostole je pamätná tabuľa s Mécsovým portrétom, obe pripomínajúce jeho pôsobenie. [3]