Veľké Krškany (Krškany) - Kostol sv. Anny
obec Krškany, okres Levice, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1777. Typ jednoloďového kostola so štvorcovým presbytériom, severnou sakristiou a do vstupného priečelia vstavanou vežou. Na západnej starne lode je do podvežia vsunutý murovaný organový chór so segmentovým priestorom pod chórom. Presbytérium je zaklenuté českou klenbou, loď klenbou s oválnym zrkadlom. Fasády sú zakončené podstrešnou rímsou, ktorá pokračuje na priečelí ako kordónová. Priečelie so vstavanou vežou je členené lizénovým rámom do troch polí. Veža s lizénovým rámovaním je zastrešená zvonovitou prilbou. [1]

Hlavný barokový oltár s predstavanou menzou a veľkým závesným obrazom sv. Anny s rodinou je z prvej polovice 18. storočia. Kazateľnica je rokoková z druhej polovice 18. storočia bez baldachýnu. Krstiteľnica je klasicistická, na hornej drevenej tabernákulovej časti sa nachádza súsošie Krstu Krista zo začiatku 19. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 uvádza aj klasicistickú slncovú monštranciu z konca 18. storočia. [2]

Zvon do kostola daroval rád františkánov. V roku 1801 bola postavená fara. Kríž pri kostole bol umiestnený 28.10.1928. Dal ho postaviť Ján Frtús k 10. výročiu vzniku 1. ČSR. [3]