Veľké Leváre - Evanjelický kostol
obec Veľké Leváre, okres Malacky, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne klasicistický tolerančný kostol vybudovaný v rokoch 1787 – 1791. [1] Obnovený bol v roku 1825, lebo v roku 1824 vyhorel. Opravili ho v roku 1891 z príležitosti stého výročia posviacky. Rekonštruovali ho aj v roku 1938 po prístavbe veže a zavedení elektrického osvetlenia. Obnovou prešiel v roku 1948 po poškodení počas druhej svetovej vojny. [2]

Je to sieňová stavba s polygonálnym oltárnym uzáverom a mohutnou vstavanou vežou (z roku 1938). Pozdĺžny priestor obieha z troch strán poschodová drevená empora. Fasády sú hladké, členené iba polkruhovo zakončenými oknami v dvoch radoch. [3] Veža je zakončená ihlancom.

Za oltárnym uzáverom sa nachádza prístavba sakristie z roku 1952 (menšia prístavba sakristie bola z roku 1850). [4]

Po vrátení kostola katolíkom v roku 1673 sa evanjelici vo Veľkých Levaroch schádzali na modlitby v súkromných domoch, alebo chodievali na bohoslužby chodníkom cez Malé Karpaty až do Modry. Cisár Jozef II. vydal 28. októbra 1781 tolerančný patent, ktorým povolil protestantom konať bohoslužby a postaviť si kostol tam, kde žije viac ich rodín. [5]

V roku 1785 sa veľkolevársky evanjelický zbor pripojil ako filiálka k zboru v Holíči. Šesť rokov po vydaní tolerančného patentu 260 miestnych evanjelikov dalo sa do stavby vlastného kostola. Výstavba prebiehala v rokoch 1787 - 1791. Podľa nariadenia tolerančného patentu nesmel mať vežu, zvony, priamy vchod z ulice, ani ozdobné dvere. Kostol bol posvätený na druhú adventnú nedeľu 4. decembra 1791. [6]

Oproti vchodu je oltár, nad ním kazateľnica. Organ so šiestimi registram bol zakúpený v roku 1870 od organára Samuela Sašku z Brezovej pod Bradlom (v roku 1964 zaviedli elektrický pohon). [7]

Pri kostole od roku 1860 stála drevená zvonica s troma oceľovými zvonmi od firmy z Westfálska. [8]

Sakrálny objekt je z troch strán obohnaný ohradným múrom. [9]

Stojí vo východnej časti obce.
[6] V roku 1793 sa veľkolevárski evanjelici osamostatnili od holíčskeho zboru. V tom roku mal zbor 57 rodín s 235 veriacimi vo Veľkých Levaroch a 5 rodín s 25 veriacimi v okolitých obciach. Najviac miestnych evanjelikov bývalo v ulici zvanej Neustift, ktorá ležala pri kostole. Farár spočiatku býval u jednotlivých rodín cirkevníkov. Faru postavili až v roku 1799. Terajšia budova fary je z roku 1902. Zbor bol po svojom založení cirkevno-organizačne zadelený do Nitrianskeho seniorátu, teraz patrí do Bratislavského seniorátu. Veľkolevársky zbor je jediný evanjelický cirkevný zbor v tejto oblasti Záhoria. http://ecav-levare.czweb.org/2017/12/20/evanjelicky-kostol-a-dejiny-skolstva-vo-velkych-levaroch/ (18.4.2022)